Your Company

Hem Info om Thore Skivor Försäljning Bildarkiv Gästbok

Jag är född i Hallstahammar den 9 mars 1931

Döpt till Elof Lars Tore Skogman och gift med Britt 1957

1951

Som artist började jag med lokalrevy i Hallstahammar. Den första hette "Hemlagat", låten "Ensam jag är" kom till.

1955 debuterade jag tillsammans med May-Lis i radioprogrammet "På styva linan". Vi var även med i tv-programmet "Hagges kakburk" från Cirkus i Stockholm. Min första skiva spelade jag in 1955, "Man måste vara om sej och kring sej",

1956 Älgjakten fanns med på försäljningsbarometrarna, även i Frukostklubben.

1957 Sommarturné med May-Lis och Nisse Hahre.

1958 Började jag på Cupol där jag stannade till 1961. Det blev totalt 12 stenkakor på Cupol, "Hattvisan" blev den sista.

1959 Både Penninggaloppen och Storfiskarvalsen kom detta år.

1960 Carl-Einar Schierman började att kompa mig. Jag lärde känna Clara Johansson från Årjäng som hade Claras konditori, därifrån kom "Fröken Johansson och jag". Clara var med i Frukostklubben och "Fröken Johansson och jag" blev en succé i både Sverige och Norge.

1961 Den 8 november födds Maria. Jag slutade på Cupol och började på Bonniers Folkbibliotek.

1962 Arbetet på BFB varade i endast 3 månader, därefter blev det EMI där Dala-twist hamnade på Svensktoppslistan 1962, sedan blev det succé i Hylands hörna med "Dra ända in i Hälsingland" som lanserades i Hylands hörna.

1963 blev ett genombrottsår som låtskrivare då "Twist till menuett" blev trea i schlagerfestivalen. Mitt första tv-program blev "Knäpp i skallen" som sändes från Malmö. Min första långfilm kom till, det var "Tre dar i buren " med Arne Källerud, Anita Lindblom,Carl-Axel Elfving och Sven-Ingvars.

1964 Min andra långfilm "Tre dar på luffen" spelades in med bl.a. Åke Söderblom, Anita Lindblom, Nils Hallberg och Carl-Axel Elfving. På flyget till Luleå skrev jag "En pitepilt med pitepalt.

1965 Jag presenterade önskeprogrammet "Det skall vi fira" i radio. Tv-serien "Glad en stund" med Kåge Gimtell som producent sändes från Malmö. Vi spelade in min tredje långfilm som var "Pang i bygget", motspelerska var Lill-Babs. "Fröken Fräken" blev en jättesuccé som spelades in på flera språk. Debuterde som travkusk på Axevalla med att bli tvåa.

1966 var året då jag lanserade den Blå/Gula kostymen i tv-serien "Jag sjunger på svenska". "Fröken Fräken" är på topp i Singapore. Jag är gäst i "Hylands Hörna" och får i uppgift att skaffa Västmanlandsvärdinna till lördagen därpå. Det blev Eva Bysing. Min melodi "Huapango-Mexicano" spelades in i USA av Ray Anthonys orkester. Jag vikarierade för Sigge Fürst i "Frukostklubben". Jag skriver välkomstlåt "Homecoming Year" till hemresande svensk-amerikaner.

1967 Den fjärde långfilmen kom till, vilket inte blev någon succé, filmen hette "En så´n strålande dag" och spelades in i Sälenfjällen, medverkande var Carl-Gustaf Lindstedt, Siv Erics, Tor Isedal, Mille Schmidt, Tjadden m.fl. Jag gjorde underhållningsprogrammet "Onkel Thores Stuga" vilket gick i nio veckor. Expressens läsare korar mig till

1966 års bäste underhållare. "En sån strålande dag" låg på Svensktoppen. Radioserien "Thores trekvart" har höstpremiär. Som progamledare i Tv höll jag i det första programmet inför högertrafikens omläggning, jag skriver visan "67 håller vi till höger". "Onkel Thores stuga" sändes nio veckor.

1968 I Årjäng började föreningen Start-68 sitt liv. Visan om "Majblomman", "Manolito" för Lill-Babs och "Evert Taube"-sången till Jan Malmsjö kom till. Jan Höyland sjöng "Tio tusen röda rosor" vilken är aktuell än idag. Jag skrev min första bok "Hesa Fredrik". Parksommaren gick i helgrönt, från peruken ner till skorna, även bilen var var grön. Jag skrev låten "Jag är nyfiken grön". Jag köpte min första travhäst som vi döpte till Mr. Music. Ersatte Sigge Fürst som programledare i Frukostklubben. Ett fantastiskt år.

1969 Jag hade ett eget TV-program "Rätt upp och ner" där jag sjöng "Barcarollen" ur Hoffmans Äventyr med Kjerstin Dellert. "Thores trekvart" i radion fortsätter. Reklamlåten "Skogaholmsvalsen" som kom ut i över 100 000 ex. lanserades. Jag tonsätter multiplikationstabellen. Årets sommarklädsel är långrandig och hemvävd med rutig skjorta och tofsar kring halsen, det var i varmaste laget. Jag debuterade som kyrkosångare i Silleruds kyrka i Värmland. Efter alla kändislopp i travsammanhang blir det debut med nytagen amatörlicens på Årjängs travbana där jag tar min första travseger med nordsvensken Ulla. Vi köper Claras konditori i Årjäng. Jag sköter "Det skall vi fira" i radion under december. Min andra bok om "Hesa Fredrik" kommer ut lagom till jul. En ny låt "Säg ja Cherie" ligger etta på Svensktoppen.

1970 Jag medverkar vid invigningen av Ölandsbron och sjunger "Polka i Byxelkrok". Jag firar 15-årsjubileum som artist. Sommarkostymen går i rött och vitt. Jag gör TV-programmen "Thore till tusen". Jag skrev "Svenska flaggans hambo" och blir porträtterad i en veckotidning av Bo Zetterlind. Min melodi till texten "Vi flytt´ int´" ligger på Svensktoppen. Jag gör en egen TV-serie i norska TV. Tredje "Hesa Fredrik" boken kommer ut. Mitt grammofonsamarbete med Jan Sparring resulterar i LP:n "Kärlekens Ord". Jag spelar in egna tonsättningar av Claras dikter från Årjäng, vilket blir en populär souvenir-LP från Årjäng.

1971 Jag fyller 40 år. Skogman - Sparring som kombination på grammofonskiva blir väldigt uppmärksammat i religiösa kretsar. Gary Engman gör ett artistporträtt som kallas närbild i TV. Jan Sparring går upp på Svensktoppen med låten "Min soliga dag". Turnékostymen gick i polkagrisrandig kavaj, vita byxor och halmhatt. Är programledare i Hälsingehambon från Horga till Järvsö. Claras Konditori får en slogan: "Clara färdiga åk!! Till Årjäng". Blir en av Sveriges sämst klädda herrar i en tidning. Skriver på beställning för Svenska Turisttfrafikförbundet, "Om du har frida´, så fråga Frida". Sjunger Kalle Nämndeman-visor i Eskilstunaparken. Säkkijärvenpolka får text och jag tungvrickar den i radioprogram från Helsingfors. Skriver sagan om Årjängstrollet och leder Juldansen i TV.

1972 Besöker Hallstahammar med det populöra TV-programmet "Halvsju". Gör en LP med Bröderna Lindqvist. Det jättestora Årjängstrollet avtäcks och invigs. Spelar in gammeldansprogrammet "Dans på Skogmans loge i Malmö. Får SKAP-stipendium inom populärmusikens område. Gör två låtar om pappersbruk i Norrland. Premiär på Berns med min första krogshow, "Tänt va´ de´ här´!!"

1973 Berns-showen fortsätter under januari. Åter besök i Frukostklubben, en tradition sedan 1955 varje år. Gör en platta med Sigge Fürst, "Hjälp till och gör ett roligare Sverige". Gör en jubileums-LP för Liseberg i Göteborg. Berns-showen med Eva Bysing går vidare till Kronprinsen i Malmö. Egen TV-programserie från Skansen i Stockholm, "Skogman på Skansen". På Svensktoppen med "Äntligen vår". En kyrklig skiva kommer i produktion. Den görs idéellt för Lions och heter "Led milda ljus". Inspelningen sker i Gustav Vasa kyrka i Stockholm.

1974 Logdansserie börjar i TV iMalmö, "Dans på logen". Åker Vasaloppet oanmäld. Får guldskiva för LP:n "Led milda ljus". Gammeldanssvängen snurrar för sjunde året i Årjäng. Gör Önskeprogram för Radiohjälpen. Skriver romantisk visa om Strömsholms kanal i Västmanland. Dansen på logen fortsätter i TV. Skriver kampvisa för Revypapporna i Sverige. Komponerar den 500:e låten.

1975 Dansen på logen i TV från Malmö går vidare. Skriver specialvisa till Dalaregementets 350-årsjubileum, "Rommehed i våra hjärtan". Tonsätter alfabetet. Lars LInd gör Skogman-parodi på Folkan i Stockholm. Trevligt!!! En provfilm börjar tecknas om "Hesa Fredrik".

1976 Vikarierar i Frukostklubben för en snuvig Sigge Fürst. Skriver en glad vals om världens äldsta hjulångare, "Skibladner", som går på sjön Mjösa i Norge. Har en trevlig TV-duell med Jörn Donner i sommarprogram från Göteborg. Detta blev mitt begynnelseår med täljkniven i högsta hugg. Skrev på uppdrag "Arvika-valsen", som blev signaturmelodi. Gjorde min första helnorska skiva, "Svenske Skogman med norsk tunge". Pilotfilmen drygt två minuter med "Hesa Fredrik" blir klar. Gamla Berns-showen från 1972 blir spelad på Lorensberg i Göteborg, där jag som nyinlägg gör ett "änglanummer" som finns med på min jubileums-LP "Hälften av mitt liv på grammofon".

1977 Lanserar motionsprogram i Korpens anda och spelar in ett musikaliskt tema för rörelser, "Thores ton till motion". Gör morgonprogram i radion med Mona Krantz. Gör TV-program om motion. Besöker Målöy på norska västsidan och skriver spontant "Pigghå-polkan". Sommaren går i täljandets tecken och figurerna blir mer och mer genomtänkta. Medverkar i galaföreställning från Momarken i Norge med Bing Crosby som huvudartist. Övriga artister medverkar i samband med grammofonskivans 100-års-jubileum. Programmet sändes i både Sverige, Norge och Danmark. Skriver låt till filmen om 91-an Karlsson. Gör turné i svensk-Finland, från Helsingfors upp till Jakobstad. Lanserar ett knippe musicalmelodier i Hyland-programmet "Gomorron Sverige". Musicalen som döpts till "Guldhatten" börjar ta verklig form. Gästar TV i Malmö som artist i julprogrammet "Säcken".

1978 Sjunger i "Nygammalt" en slalomlåt inspirerad av Stenmark, "I varje dalgång åker man slalom". Är gästartist på "Discotek" och förvånas inte över att vår ungdom blir hörselskadad. Sveriges Radio nappar äntligen på min idé om att radiera en resa på Strösholms kanal, i Västmanland. Sommar i Värmland. Mina träfigurer blir fler och fler. Bestämmer mig för att åka Vasaloppet 1979. Resa till västra Amerika. Studerar underhållning i Las Vegas, håller konditionen i gång på sandstranden i Honolulu på Hawaii.

1979 Träning och åter träning. Kör en Korp-stafett, "24-timmarsloppet". Åker en tremil i Norge. Testar mig i Engelbreksloppet 6 mil i Norberg. Tränar i Sälenfjällen. Vasaloppet genomförs i princip utan problem. Min målsättning har gått i hamn. Värmlandssommaren kommer. Träskulpturernas antal ökar och jag fantiserar om en utställning, "Skogman i skogen". Gör kyrkodebut i Norge i Vaernes kyrka i Stjördal. Scendebuterar i Sigismundroll i operetten "Vita Hästen" i Säffle-operans uppsättning.

1980 Planerar för jubileumsåret som börjar hösten -80. 25 år sedan min första grammofonskiva. Sammanställer boken "Samlade tankar på pränt". Blir hedrad med lokalmynt i Västmanland av Västerås Marknad. Sommar-semestrar som vanligt i Värmlandsskogen med täljkniven i högsta hugg. Planerar ett husbygge tillsammans med Hjältevadshus i Årjäng 1981, "Skogmansstugan", innehållande bl.a. täljutställningen. Förbereder "ett litet spel på går´n", "Familjen Västman från Västmanland", samtidigt som jag inställer mig på ännu en operettpremiär i Säffle. Paris-rollen i "Sköna Helena"! Reser en del i Norge. Tillsammans med Ulla Sallert och Håkan Elmqvist produceras LP-skivan "Lätt operett". Kent Finell gör jubileumsprogram för radion med stor orkester och gäster. Kyrkoskivan "Led milda ljus" kommer på idéell basis ut i Norge i Lions regi. Gör egen sommarserie i radion, "Sommar på Skansen", sex gånger i direktsändning. Tidningen Expressen gör jättereportage med kavalkad om en del av mina olika kostymer under åren. Jubileumsskivor planeras och jag kan pränta uttrycket "HÄLFTEN AV MITT LIV PÅ GRAMMOFON".

1981 Livet går sin jämna gång och mina framtidsdrömmar är som vanligt i första hand att jag skall få vara frisk. Övriga drömmar är att musicalen "Guldhatten" skall hitta fram i konkret form, att min boksaga om "Hesa Fredrik" skall gå samma väg i tecknad film, att vårt bygge i Årjäng med utställningen "Skogman i skogen" blir bra och att jag aldrig tappar det naturliga, som ligger mig allra varmast om hjärtat.

Utdrag ur visan "Så här ser jag på mig själv". ..."En liten ´clown´ jag tror jag har, nå´nstans i hjärteroten kvar, och denne lille sprattelgubbe känns så skön, Så länge jag får vara frisk, så är det ingen större risk, att denne gubbe får nå´n annan färg än grön"...

THORE SKOGMAN i januari 1981

2007 Thores röst tystnade för alltid den 9 december.